Kursa nosaukums | Organiskā ķīmija II |
Kursa kods | Ķīmi2007 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | Organiskā ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 6 |
Kopējais stundu skaits kursā | 162 |
Lekciju stundu skaits | 32 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 32 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 98 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., prof. (Emeritus) Viesturs Kreicbergs |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Organiskās ķīmijas kursā raksturo tās organisko savienojumu funkcionālās grupas, kuras ir sastopamas dabas un pārtikas produktos – hidroksilgrupu, karbonilgrupu, karboksilgrupu un aminogrupu. Pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Organiskās ķīmijas studiju kursā izzina un apgūt šo savienojumu uzbūves principus un īpašības. Aplūkoti arī citi būtiskākie dabas produkti, kuri nosaka pārtikas garšu, smaržu, bioloģisko un enerģētisko vērtību. Studiju kursā apskata nozīmīgākās pārtikas piedevas. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo organisko savienojumu un dabas vielu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas, attīrīšanas un sintēzes metodēm.
prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas bioķīmijas kursā un citos studiju kursos. Bez tam, iegūtas prasmes noteikt, attīrīt un sintezēt atsevišķus organiskos savienojumus. kompetence – spēju patstāvīgi iegūt, atlasīt, analizēt un vispārināt informāciju par organiskajiem savienojumiem un dabas vielām konkrētos pārtikas produktos. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ievads lipīdu, proteīnu un ogļhidrātu ķīmijā / l.d. Ievads laboratorijas darbos
2 Lipīdi / l.d. Kistalizācija 3 Aizstājamās un neaizstājamās taukskābes / l.d. Taukskābju izomērizācija 4 Acilglicerīdi / l.d. Skābes skaitlis 5 Polārie lipīdi / l.d. Lipīdu īpašības 6 Sterīni / l.d. Ekstrakcija no šķīdumiem 7 Monosaharīdu aldozes un ketozes / l.d. Monosaharīdu cikliskās struktūras 8 Ogļhidrāt glikozīdi / l.d. Monosaharīdu īpašības 9 Reducējošie un nereducējošie disaharīdi / l.d. Disaharīdu tautomērija 10 Rezerves un struktūras polisaharīdi / l.d. Disaharīdu īpašības 11 Pieclocekļu un sešlocekļu heterocikli / l.d. Polisaharīdu īpašības 12 RNS un DNS uzbūve / l.d. Ekstrakcija no cietām vielām 13 Proteīnus veidojošās aminoskābes / l.d. Destilācija 14 Oligopeptīdi / l.d. Esteru sintēze 15 Proteīnu struktūras / l.d. Esteru sintēze (turpinājums) 16 Proteīnu izplatība un nozīme / l.d. Proteīnu īpašības) |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Eksāmens 4. semestrī, ja ieskaitīti 7 kontroldarbi un laboratorijas darbi. Ja kontroldarbu vidējā atzīme ir 8 balles un augstāk, tad studentam ir iespējams saņemt akumulējošā eksāmena vērtējumu. | |
Obligātā literatūra | |
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, 2007. 58 lpp. 3. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, 2007. 46 lpp 4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 478 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Belitz H.-D., W. Grosch, Schieberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. 1118 S.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. 3. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. New York: W.H. Freeman and Company, 2006. 1254 p |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Food Science and Technology International.[tiešsaiste]. eISSN: 1532-1738. ISSN: 1082-0132. [skatīts 07.12..2011.] Pieejams Sage datubāzē: http:// http://fst.sagepub.com/ 2. Food Quality and Preference. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. [skatīts 24.05.2011.] Pieejams Science Direct datubāzē: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293 | |
Piezīmes | |
Obligāts kurss PTF Pārtikas zinību akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmā. |